Mézes gyümölcsvelő Jucitól

 2012.08.30. 10:54

Mézes gyümölcsvelő

Hozzávalók:

  • 7-8 kg gyümölcs
  • ami lehet egyféle vagy többféle is
  • 1kg méz

Az egészséges gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, ha kell, kimagozzuk magházát kivájjuk, húsát apró darabokra vágjuk. Egy befőző lábasban feltesszük a tűzre, s forrástól számítva 10 percig forraljuk. Ezután belekeverjük a mézet, s újabb 10 perc forralás után üvegekbe töltjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni, így tartósítható tovább. Télen kiváló csemege.

Elkészítési idő: 2 óra

befőzés. Kisa Judit.jpg

 Így tartósítjuk:

  1. A csavaros üvegeket alaposan kimossuk vagy vízzel félig megtöltve, berakhatjuk a annyi időre a mikrohullámú sütőbe, amíg felforr, így nagyon jól fertőtleníthetők. A kupakokat  tartósítószeres vízbe áztatjuk, majd vasalt konyharuhával eltörölgetjük.
  2. A gyümölcsvelőt nem vesszük le a tűzről, mindig forrásban tartva töltjük az üvegekbe. A kupakokat rácsavarva szárazgőzben( ruhákkal kibélelt kosár, ahol az üvegek között és a tetejükön is legyenek ruhák, hűtőtáskában vagy előmelegített, kikapcsolt sütőben rakva) hagyjuk kihűlni.
  3. Kisebb üvegekbe annyit érdemes tölteni, amit egyszerre meg lehet enni. Az eljárás lényege a pasztörizálás, vagyis a sokáig magas hőfokon tartjuk a tartósítani kívánt gyümölcsvelő hőmérsékletét, így a baktériumok, gombák elpusztulnak benne.
  4. Ha valaki mindenképpen szeretne tartósítószert ( Nabenzoát, szalicil ) használni, akkor fektessen celofánt az üvegre, a tartósítószert pedig erre szórja, aztán csavarja rá a kupakot.

Elérhetőségek:

Kisa Judit

M: 70/321 66 18


Címkék: tartósítás befőzés mézes gyümölcsvelő

A bejegyzés trackback címe:

https://kisajudit.blog.hu/api/trackback/id/tr854741254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása