Kiflik, zsemlék Jucitól

 2012.05.29. 09:29

Sziasztok!

A visszajelzésekből úgy tűnik, hogy nagyon tetszett nektek a kenyér receptem. Ezen felbuzdulva elhatároztam, hogy felteszem a kifli, zsemle receptemet is. Kellemes sütögetést kívánok nektek. Kisa Juci

Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő,30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 2 tk. só, 5 dkg tökmag, 5 dkg napraforgómag, 3-4 dl víz, 2 ek. hidegen sajtolt olaj

Az élesztőt 0,5 dl langyos vízben feloldjuk. A dagasztó tálba beletesszük a liszteket, a sót, a magvakat, a feloldott élesztőt, és a maradék langyos vizet is hozzáöntjük. (Célszerű a kimért langyos vízből 0,5 dl-t tartalékolni, mert nem minden lisztnek egyforma a vízfelvevő képessége).teljes értékű ételek kifli, Kisa juci.jpg
Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Amikor az edény falától elváló masszát kapunk, akkor dagasztjuk hozzá az olajat. Kb. ½ órán át langyos helyen kelesztjük, majd átgyúrjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Kifliket, vagy zsemléket formázva, kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, még 20 percig kelesztjük. Sütési idő: hideg sütőben kezdve 10 perc közepes hőfokon (gáz: 4-es fokozat, villany: 200 Celsius fok), 10 perc magas hőfokon (gáz: 8-as fokozat, villany: 240 Celsius fok), majd ismét 10 perc közepes hőfok.
A kelesztéshez használt élesztő egysejtű gomba, mely meleg, párás helyen gyorsan szaporodik, s a kelesztés során széndioxidot termel - ettől lesz lyukacsos a kenyerünk. Minél nagyobb sikértartalma van a lisztünknek, annál lyukacsosabb, lazább kenyeret tudunk belőle sütni. Ez a magyarázata annak, hogy a rozslisztből (lazítás szempontjából rossz és kevés a sikértartalma) nehéz, sűrű szerkezetű kenyér lesz, ezért célszerű teljes kiőrlésű búzaliszttel keverni.

Ha van kedved elsajátítani a kenyér, zsemle és kifli sütés rejtelmeit, akkor jelentkezz bátran a tanfolyamra.

06.08. 16.30-19.30 Kenyérsütés alapok   
A házilag készített kenyérnél nincs finomabb!
Az előadásban elhangzik a kenyérsütés története.
Választ kap mindenki az élesztővel- vagy élesztő nélkül kérdésére, szakembertől.
Trükköket és praktikákat osztok meg a készítéssel kapcsolatban.
Megtanuljuk a zsemlék, kiflik formázását.
Kenyérre való krémekkel, salátával kóstoljuk meg az elkészült finomságokat.
Részvételi díj: 5500Ft (az ár az ÁFA-át nem tartalmazza)

Jelentkezem!

 

További elérhetőségek
Kisa Judit dietetikus
+36-70-321-66-18 | judit@teljesertekuetelek.hu

weboldal:http://www.teljesertekuetelek.hu/

szakmai blog: http://teljesertekutaplalkozas.blogspot.com/

Címkék: kifli kenyérsütés zsemle kenyér sütő tanfolyamok pékárú receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://kisajudit.blog.hu/api/trackback/id/tr104552185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása