Mézes gyümölcsvelő
Hozzávalók:
- 7-8 kg gyümölcs
- ami lehet egyféle vagy többféle is
- 1kg méz
Az egészséges gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, ha kell, kimagozzuk magházát kivájjuk, húsát apró darabokra vágjuk. Egy befőző lábasban feltesszük a tűzre, s forrástól számítva 10 percig forraljuk. Ezután belekeverjük a mézet, s újabb 10 perc forralás után üvegekbe töltjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni, így tartósítható tovább. Télen kiváló csemege.
Elkészítési idő: 2 óra
Így tartósítjuk:
- A csavaros üvegeket alaposan kimossuk vagy vízzel félig megtöltve, berakhatjuk a annyi időre a mikrohullámú sütőbe, amíg felforr, így nagyon jól fertőtleníthetők. A kupakokat tartósítószeres vízbe áztatjuk, majd vasalt konyharuhával eltörölgetjük.
- A gyümölcsvelőt nem vesszük le a tűzről, mindig forrásban tartva töltjük az üvegekbe. A kupakokat rácsavarva szárazgőzben( ruhákkal kibélelt kosár, ahol az üvegek között és a tetejükön is legyenek ruhák, hűtőtáskában vagy előmelegített, kikapcsolt sütőben rakva) hagyjuk kihűlni.
- Kisebb üvegekbe annyit érdemes tölteni, amit egyszerre meg lehet enni. Az eljárás lényege a pasztörizálás, vagyis a sokáig magas hőfokon tartjuk a tartósítani kívánt gyümölcsvelő hőmérsékletét, így a baktériumok, gombák elpusztulnak benne.
- Ha valaki mindenképpen szeretne tartósítószert ( Nabenzoát, szalicil ) használni, akkor fektessen celofánt az üvegre, a tartósítószert pedig erre szórja, aztán csavarja rá a kupakot.
Elérhetőségek:
Kisa Judit
M: 70/321 66 18