Itt a karácsony! Mindenkinek szívből ajánlom ezt a finom receptet.
Hozzávalók: 25 dkg méz, 1/2 csomag mézeskalács fűszerkeverék, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 db tojás, 10 dkg vaj, 2 kávéskanál szódabikarbóna
A felmelegített mézhez hozzáadjuk a fűszerkeveréket. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, majd annak elolvadása után (lehűti a mézet) belekeverjük a tojásokat. A kapott masszába a szódabikarbónával elkevert lisztet egy fakanállal alaposan beledolgozzuk. 10 órát hideg helyen pihentetjük. Átgyúrjuk, majd 1,5-2 cm vastagságúra kisodorjuk, ezután pogácsaszaggatóval, vagy különböző formákkal kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 180-200ºC-ra (gázsütőnél közepes hőmérséklet) előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük.
Ötlet: Ha nincs otthon mézeskalács fűszerkeverék, akkor 2 teáskanál őrölt fahéjjal, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeggel, és 1 kávéskanál őrölt gyömbérrel helyettesítsük.